Skip to main content

Ooit, eens heel lang geleden begon het sprookje van 4 generaties bestaande uit de ‘gentlemen’  van de ambacht. Veel hebben zij doorstaan om te komen waar we nu zijn, van kleinschalig boerderijwerk tot het zwoegen in de tweede wereldoorlog. Het werk ging door en deze jonge heren zaten nooit stil. Nu vieren we bij Satheo het 120 jarig bestaan en zetten wij de familietraditie voort met grootse trots.

We brengen je terug naar het jaar 1902 waar Opa Hendrikus (1880-1956)-toen nog een jonge knaap- een briljante inval kreeg. Omringd door de natuur en het harde werken besloot hij zijn werk naar het publiek te brengen. Het harde werken op de boerderij nam vorm aan in het slagerswerk van het slachten van lokale dieren. Hij bracht het vleeswaar met de hondenkar naar de grote en levendige stad Den Bosch om ze daar te verkopen aan de mensen die het goed konden gebruiken. Vlees was in die tijd een luxe product en niet altijd gemakkelijk te krijgen. Hij vestigde zich in een pand te Schijndel en bleef hier tot diep in de Tweede Wereldoorlog zijn onderneming runnen tot zijn zoon Theo van den Dungen (1912-1993), de slager overkocht van zijn vader in 1944. Theo ging net even verder. Zo besloot hij na heel wat ervaring op de werkvloer zijn slagerskunde een niveau omhoog te tillen en meer over deze ambacht te leren aan de slagersvakschool te Utrecht.

Als slager in de Tweede Wereldoorlog

Temidden in de verwoestende oorlog stonden deze mannen aan het front om het volk voedsel te bieden. Dat was niet altijd even makkelijk. Ook Den Bosch werd zwaar getroffen in deze strijd. Tijdens de bezetting was het straatbeeld net even anders. Honderden panden werden verwoest en kapot geschoten. Elk gebouw die ook maar een beetje van belang was voor de geallieerden werd verwoest met harde hand door de Duitsers. Velen burgers streden voor de vrijheid van Den Bosch en niet tevergeefs. In 1944 werd Den Bosch bevrijd door het Britse leger. Temidden van deze strijd bleef Opa Hendrikus als slager gevestigd te Schijndel zijn werk voortzetten tot net voor de bevrijding. De mannen van den Dungen wisten niet van opgeven.

Theo’s slagerij werd een begrip, de drukke slagerij stond nooit stil. Met drie knechten en zijn vrouw aan zijn zijde runde hij de boel dag en nacht. Van het slachten van de boerderijdieren tot aan de verkoop in het druk bezochte pand. Daar stopte de ambities van Theo echter niet. In 1953 besloot hij de slagerij in Schijndel uit te breiden tot een groothandel in vlees. Als grossier voorzag hij alle slagers in de wijde omgeving van het vlees van de groothandel. In stijl bracht hij het vlees rond in zijn klassieke ‘Opel Olympia’ als ware gentleman van den Dungen.

 

In 1968 stopt Theo en neemt zijn zoon Adriaan de groothandel over als grossier. Als één van de zeven kinderen besloot Adriaan zijn vaders passie voort te zetten. Niet veel later startte zijn vader Theo echter met een nóg grotere business. Een vleeswarenfabriek. Met maar liefst tien mannen en tien vrouwen slaagde hij erin om grote hoeveelheden hammen en bacon te leveren aan (voornamelijk) grootwinkelbedrijven.

In 1980 stopt Theo van den Dungen waarna zijn andere zoon, Albert zijn fabriek overneemt. Theo werkten nog velen jaren bij zijn zoon. Zijn geluk zat hem in zijn levenswerk die hij met alle plezier zolang mogelijk mocht uitvoeren. Niets voor niets had hij een rijk gecreëerd van zijn vleeswaren business.

  

Albert verkocht later het bedrijf aan de bekende vleesfabrikant Boekos te Oss. Ook Jan van den Dungen, zoon van Theo van den Dungen bracht velen jaren door in de fabriek om zijn vader te helpen. Zo kwam ook zijn neef, Theo van den Dungen junior, ofwel Satheo op zijn 12e als bijbaantje in de slagerij terecht. Van hammetjes in en uit de rokerij te halen tot het opzetten van een foodtruck en catering bedrijf! De cirkel is rond. Theo van den Dungen zet zijn familie traditie voort en viert daarmee zijn 120-jarig bestaan als familielegende van de slagersambacht. Met ambachtelijk vlees op de grill stopt Satheo zijn familiehistorie in een nieuw jasje. Nu is ook Theo’s zoon, Mats te vinden in de ME-Bus. Wij kunnen niet wachten om te zien hoe de legende van den Dungen zich voortbouwt!